فهرست مطالب

برنامه ریزی و بودجه - پیاپی 151 (زمستان 1399)

فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 151 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی مدنی زاده*، مهران ابراهیمیان صفحات 5-46

    در این پژوهش، اثر اجرای سیاست اصلاح قیمت حاملهای انرژی و بازتوزیع عمومی منابع به ‏دست ‏آمده از آن بر متغیرهای کلان اقتصادی بررسی می‌شود. سیاستهای کنترل قیمت حاملهای انرژی و اعطای یارانه انرژی به صورت قیمتی از رایج ترین نوع سیاستهای حمایتی در اقتصاد کشور است. بر اساس این، سیاست اصلاح قیمت حاملهای انرژی خانوارها و بنگاه ها تنها در برخی سالها و عموما برای کاهش کسری بودجه دولت در دستور کار سیاستگذاران قرار گرفته است. پس از اصلاح قیمت حاملهای انرژی در طرح هدفمندی یارانه ها، سیاست بازتوزیع عمومی منابع به ‏دست ‏آمده اتخاذ شد. در این پژوهش، در قالب یک مدل تعادل عمومی پویا که مبتنی بر شرایط نهادی و ساختاری اقتصاد کلان ایران طراحی می‌شود، آثار کوتاهمدت و بلندمدت اجرای این سیاست در سناریوهای مختلف بررسی می‌شود. با فرض سیاست پولی هدفگذاری کلهای پولی، نتایج پژوهش نشان میدهد که علاوه بر کاهش شدت استفاده از انرژی در سطح خانوار و بنگاه، متوسط رفاه در مجموع افزایش می یابد که بیش‏تر این افزایش در کوتاهمدت اتفاق می‏ افتد و ناشی از افزایش قدرت خرید و مصرف خانوارهاست. با این حال، به دلیل کاهش عرضه نیروی کار که ناشی از دریافت یارانه نقدی است، سطح تولید و انباشت سرمایه در کوتاهمدت و بلندمدت کاهش می یابد. در سناریویی که اصلاح قیمت تنها برای مصرف‌کننده باشد، نتایج به صورت کیفی یکسان است و تنها آثار کمی آن کوچک‌تر است. در نهایت، نیاز به یادآوری است که نتایج به ‏دست‏آمده ارزیابی کامل این سیاست نیست و برای این منظور لازم است در پژوهش‌های آتی جنبه های رشد فناورانه در حوزه انرژی، سیاستهای پولی سازگارتر با شرایط کشور و همچنین، جنبه های اقتصاد سیاسی این سیاست مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اصلاح قیمت حامل های انرژی، یارانه انرژی، طرح هدفمندی یارانه ها، تعادل عمومی پویا، سیاست پولی، رفاه خانوار
  • محمد غفاری فرد*، حسین رضایی، داوود یوسفزی صفحات 47-68

    هدف اصلی این پژوهش، شبیه سازی آثار بلند مدت اقتصادی اندازه دولت در اقتصاد و ترکیب هزینه ‏های آن بر اساس ساختار بودجه ایران در 20 سال آتی با روش پویایی سیستم سناریوسازی شده است. در سناریوسازی یکم، افزایش اندازه دولت و ترکیب مخارج دولت در اقتصاد نشان می دهد که با افزایش اندازه دولت، اگرچه روند سرمایه گذاری بخش خصوصی در کوتاه مدت افزایشی است، اما سطح آن جابه جا می شود و از مسیر قبلی کاهش می یابد. در بلند مدت، میزان سرمایه ‏گذاری بخش خصوصی کاهش پیدا می کند، و به خاطر آن که دولت بیش تر درآمد خود را صرف هزینه ‏های جاری می ‏کند، تولید با افزایش اندازه دولت در بلند مدت رشد چندانی ندارد. در سناریوسازی دوم، با افزایش میزان سهم عمرانی دولت از کل بودجه کشور، آثار کوتاه مدت و بلندمدت آن به صورت سیستمی برآورد می شود. نتایج نشان می دهد که هر مقدار سهم عمرانی دولت از کل بودجه افزایش می یابد، اگرچه سرمایه گذاری بخش خصوصی و سطح آن در کوتاه مدت با شتاب بیش تری افزایش می ‏یابد، اما در بلندمدت میزان سرمایه گذاری بخش خصوصی که متاثر از سایر عوامل اقتصادی است، کاهش می یابد. هرچند تولید ناخالص داخلی و درآمد ملی نیز در بلند مدت افزایش پیدا می‏ کند، سیاستگذاران توسعه اقتصادی کشور برای جهش تولید در اقتصاد ایران باید با اجرای کارامد و بهینه افزایش مشارکت مردم در اقتصاد و کاهش اندازه دولت، درآمدها و منابع درآمدی کشور را در کوتاه مدت در توسعه امور زیربنایی، فناوری، و تولیدی هزینه نمایند.

    کلیدواژگان: اندازه دولت، مخارج دولت، رشد اقتصادی، سناریو سازی، پویایی سیستم
  • منیره پورمحمدی، کوثر یوسفی* صفحات 69-94

    بازار کار ایران به واسطه دست کم یک دهه تحریم شدید اقتصادی و بیش از 50 سال بیماری هلندی و پیشی گرفتن سهم سرمایه و انرژی در تولید و واپس زدگی نیروی کار تحت فشار است و به طور تاریخی شامل گروه های آسیب پذیری است که در وضعیت شکننده شغلی قرار دارند. در زمستان 1398، اپیدمی کرونا یک ضربه برون زا به اقتصاد وارد نمود و با ایجاد یک آزمایش طبیعی موجب شد که گروه های آسیب پذیر شناسایی شوند. در این پژوهش، آثار ناهمگن اپیدمی بر بازار کار ایران ارایه می شود. برای این منظور، چهار متغیر کلیدی شامل نرخ مشارکت، طول مدت بیکاری، ساعات اشتغال، و نرخ تخریب شغل بررسی و گروه های آسیب پذیر در هر کدام شناسایی می شود. نخست، نرخ مشارکت در زنان و جوانان با کاهش قابل ملاحظه مواجه بوده است. همچنین، افراد جویای کار بیش از کسانی که پیش از اپیدمی دارای شغل بوده اند، در معرض غیرفعال شدن قرار داشته اند. دوم، طول مدت بیکاری طولانی تر شده است. سوم، ساعات اشتغال برای همه افراد به طور متوسط کاسته شده و برای افرادی که اشتغال ناقص داشته اند، کم شده است. ولی برخلاف انتظار، برای افرادی که پیش از اپیدمی اشتغال کامل داشته اند، افزایش یافته است. چهارم، از بین رفتن فرصت های شغلی در بنگاه هایی با اندازه متوسط رو به پایین شدیدتر است. علاوه بر مقایسه معناداری تک متغیری، استحکام این نتایج نیز با استفاده از مدلسازی مطالعات رخدادها و با کنترل سایر ویژگی های خانوار و در سطح افراد آزمون می شود. این واقعیات آماری بیانگر از دست رفتن اشتغال و منابع درآمدی برای گروه های آسیب پذیر شامل زنان و جوانان و افرادی است که حتی پیش از اپیدمی هم اشتغال ناقص داشته اند و نشانگر بدتر شدن توزیع درآمدی در دوران پس از کروناست. از این رو، لازم است سیاست های حمایتی به صورت هدفمند و با در نظرگرفتن این ناهمگنی و نه به صورت کلی و یکسان اعمال شود. پژوهش های آتی می توانند با استفاده از مدلسازی های بیش تر پیش بینی دقیق تری از وضعیت سال های بعد ارایه دهند.

    کلیدواژگان: بازار کار، اپیدمی کرونا، آثار ناهمگن، نرخ بیکاری، نرخ مشارکت، نرخ تخریب شغل
  • ابوالفضل شاه آبادی*، علی مرادی، امید پرکار صفحات 95-117

    در این تحقیق، با استفاده از داده های تابلویی و به روش گشتاورهای تعمیم یافته، تاثیر چرخه های انتخاباتی (شامل سال انتخابات، ایدیولوژی دولت، ایتلاف و دولت اقلیت) بر اثربخشی دولت در دو گروه از کشورهای منتخب درحال توسعه (گروه نمونه) و توسعه یافته (گروه کنترل) طی دوره 2018-2002 بررسی شده است. نتایج نشان داد تاثیر چرخه های انتخاباتی شامل سال انتخابات، ایدیولوژی دولت و ایتلاف بر اثربخشی دولت در هر دو گروه از کشورهای منتخب منفی و معنادار و تاثیر دولت اقلیت بر اثربخشی دولت در هر دو گروه از کشورهای منتخب مثبت و معنادار است. همچنین، تاثیر متغیرهای کنترل شامل دولت الکترونیک و مخارج تحقیق و توسعه بر اثربخشی دولت در هر دو گروه از کشورهای منتخب مثبت و معنادار است. اما، تاثیر اندازه دولت بر اثربخشی دولت در کشورهای منتخب درحال توسعه منفی و معنادار و در کشورهای توسعه یافته بی معناست.

    کلیدواژگان: اثربخشی دولت، چرخه های انتخاباتی، سال انتخابات، ایدئولوژی دولت، دولت اقلیت، ائتلاف
  • اکبر حسن پور، رضا یوسفی زنوز، حسین صفری، توحید قوجالی* صفحات 119-146

    با توجه به حضور منابع انسانی در تمامی بخش ‏های سازمان، ریسک ‏های مرتبط با منابع انسانی نیز می‏ تواند در تمامی فعالیت‏ سازمانی تسری پیدا کند و اجرای برنامه ‏ریزی‏ های انجام ‏شده سازمان را با اخلال مواجه سازد. بر اساس این و با توجه به خلا موجود در حوزه ریسک منابع انسانی، هدف پژوهش حاضر شناسایی و اولویت‏ بندی ریسک ‏های منابع انسانی در صنعت بیمه ایران است. با مطالعه نظام‏مند ادبیات و دستیابی به 59 مقاله مرتبط با موضوع و مصاحبه با 15 نفر از خبرگان صنعت بیمه ایران نسبت به شناسایی و غربال‏گری و اولویت‏ بندی ریسک ‏های منابع انسانی با بهره‏ گیری از روش تحلیل مضمون، دلفی فازی، و تحلیل شبکه ‏ای اقدام شده است. بر اساس یافته ‏ها، ریسک‏ های منابع انسانی صنعت بیمه ایران را می ‏توان شامل ریسک‏ های جذب و استخدام، ریسک ‏های جبران خدمات خدمات، ریسک‏ های آموزش، ریسک ‏های ارزیابی عملکرد، و ریسک ‏های غیرکارکردی منابع انسانی قلمداد نمود که در این بین اهمیت ریسک‏ های جذب و استخدام نسبت به سایر ریسک ‏ها بیش‏تر است. بر اساس این، جذب و استخدام منابع انسانی مناسب زمینه ‏ساز ارتقای صنعت بیمه خواهد بود.

    کلیدواژگان: ریسک، ریسک های مدیریت منابع انسانی، صنعت بیمه، دلفی فازی، تحلیل شبکه ای
  • میثم دعائی*، امین روحانی صفحات 147-178

    با توجه به گسترش روزافزون مشکلات زیست محیطی، شرکت ها هزینه های سنگینی را در خصوص مسئولیت اجتماعی متحمل می‏ شوند. در این پژوهش، داده های مربوط به 141 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1397-1388 گردآوری شده و چرخه عمر شرکت ها به سه دسته شرکت های در حال رشد، بالغ، و در حال افول تقسیم شده است. نتایج رگرسیون لجستیک مدل پژوهش بیان می کند که بین مسئولیت اجتماعی و محدودیت مالی در مرحله رشد شرکت رابطه منفی و معناداری وجود دارد و در بین مسئولیت اجتماعی و محدودیت مالی در مرحله بلوغ و افول شرکت رابطه منفی و معناداری وجود دارد. همچنین، نتایج نشان می دهد که شرکت های وابسته به دولت هیچ اثر معناداری در رابطه بین مسئولیت اجتماعی و محدودیت مالی ندارند. پژوهش حاضر دارای پیشنهادهای اجرایی و پژوهشی است.

    کلیدواژگان: نظریه ذی نفعان، مسئولیت اجتماعی شرکت ها، محدودیت مالی، چرخه عمر، شرکت های وابسته به دولت
|
  • Seyed Ali Madanizadeh*, Mehran Ebrahimian Pages 5-46

    This paper attempts to analyze the macroeconomic effects of energy price liberalization and redistribution of its proceeds to households. Energy price control and energy subsidies are of the most popular supportive policies in the economy of Iran. Nonetheless, increasing the energy price of households and firms has been exercised in recent years to counter the government budget deficit. In 2008, the government proposed a reform: energy price liberalization and redistribution of its proceeds to the household. In this paper, we analyze the macroeconomic effects of this policy according to different scenarios. In view of monetary aggregate control policy, our results show that in addition to a decline in energy intensities of households and firms, the average household’s welfare increases. Most of this increase happens in the short-run as households’ real incomes rise more in the short run. Moreover, we find that this reform results in a decline in labor supply due to the subsidy distribution, and hence a decline in both output and capital accumulation in the short run and the long run. In the scenario where only the household’s energy price rises, results are qualitatively similar with a smaller quantitative effect. Finally, it is important to note that a complete analysis of this reform should include 1) the technological progress that can be associated with a reform, 2) implementing a monetary policy that is more consistent with Iran’s institutional arrangement and 3) the political economy aspects of the reform, which are all out of the scope of this paper.

    Keywords: Energy Price Reforms, Energy Subsidies, Subsidies Reforms, Dynamic General Equilibrium, Monetary Policy, Household Welfare
  • Mohammad Ghaffary Fard*, Hossein Rezaei, Dawood Yousufzai Pages 47-68

    The main purpose of this study is to simulate the long-term economic effects of government size on the economy and its expenditures combination based on Iranchr('39')s budget structure over the next 20 years using the dynamic system of scenarios. In the first scenario, the increase in government size and the combination of government spending in the economy show that with the increase in government size, although the private sector investment trend is increasing in the short run, its level shifts and decreases from the previous path, and in the long run the private sector investment has declined; Furthermore, since government spends most of its revenue on running costs, production does not grow much in the long run as government size increases. In the second scenario, with the increase of the governmentchr('39')s construction share of the total budget of the country, its short-term and long-term effects are systematically estimated. The results show that as the governmentchr('39')s development share of the total budget increases, although private sector investment will increase more rapidly in the short term, in the long run the amount of private sector investment affected by other economic factors are declining, although GDP and national income are also increasing in the long run. Therefore, in order to increase production in the economy of Iran, economic development policymakers must effectively and efficiently increase public participation in the economy and reduce government size, by channeling the countrychr('39')s revenues and revenue sources in the development of infrastructure, technology, and production in the short term.

    Keywords: Government Size, Government Spending, Economic Growth, Scenario Building, System Dynamics
  • Monire Pourmohammadi, Kowsar Yousefi* Pages 69-94

    During the last decade, Iranchr('39')s labor market has been under pressure by the sanctions and the long-term Dutch disease which injects physical capital and energy subsidy into the market and crowds the labor force out of the production lines. This situation has engendered vulnerable groups of the labor force. Furthermore, the Covid-19 epidemic pushed an exogenous shock into the economy and created a natural experiment to identify the most vulnerable groups. This study investigates the heterogeneous effects of the epidemic on Iranchr('39')s labor market. We assess four main measures, including participation rate, unemployment spells, working hours, and job destruction rate. First, the results show that the participation rate has decreased substantially for women and youth. Also, those who were unemployed before the pandemic are more likely to become inactive during the pandemic. Second, unemployment spells last more after the pandemic. Third, working hours have been reduced on average, it has been reduced for those who had incomplete employment before the pandemic, but unexpectedly has increased for those who had worked completely (40 hours/week) before the pandemic. Fourth, the job destruction rate is higher among low-medium size firms, as compared to micro-firms or large ones. The robustness of these results has been tested using a multivariate model of event studies at the individual level. Overall, the employment and income distributions have become worse for the vulnerable groups including part-time workers, young workers, and women. The policymakers should consider such nonlinearities and design a targeted support plan. Future research may carry out survival analyses or structural estimations to predict the transition period towards a new post-Covid19 equilibrium.

    Keywords: Labor Market, Covid19 Epidemic, Heterogeneous Effects, Unemployment Rate, Participation Rate, Job Destruction Rate
  • Abolfazl Shahabadi*, Ali Moradi, Omid Porkar Pages 95-117

    This research attempts to determine the effect of electoral cycles (including election year, government ideology, coalition, and minority government) on the effectiveness of government in two groups of selected developing countries (group sample) and developed countries (control group) for the period 2002-2018 by using the panel data and generalized moment method. The results show that the effect of electoral cycles (including election year, government ideology, and coalition) on the effectiveness of government in both groups of selected countries is negative and significant, and the effect of the minority government on the effectiveness of government in both groups of selected countries is positive and significant. Moreover, the effect of control variables (including e-government and research and development expenditures) on the effectiveness of government in both groups of selected countries is positive and significant. However, while the effect of government size on the effectiveness of government in developing countries is negative and significant, but it is insignificant in the selected developed countries.

    Keywords: Government Effectiveness, Electoral Cycles, Election Year, Government Ideology, Minority Government, Coalition
  • Akbar Hasanpur, Reza Yusefi Zenuz, Hoseyn Safari, Tohid Ghujali* Pages 119-146

    Due to the presence of human resource in all parts of an organization, risks related to the human resources can be extended to all organizational activities and disrupt the implementation of the organization’s plans. Accordingly, and considering the major research gap in the field of human resource risk, the aim of this study is identifying and prioritizing human resource risks in the Iranian insurance industry. After systematic study of literature and finding 59 related articles, and through interviewing 15 experts in the Iranian insurance industry, human resource risks are identified, screened, and prioritized using thematic analyses, fuzzy Delphi and network analyses. The findings demonstrate that human resource risks in Iranian insurance industry consists of recruitment, compensation, training, performance appraisal and nonfunctional risks; among which the importance of recruitment risks is higher than other risks. Thus, recruiting the right human resource will pave the way to development of Iranian insurance industry.

    Keywords: Risk, Human Resource Risks, Insurance Industry, Fuzzy Delphi, Network Analysis
  • Meysam Doaei*, Amin Rohani Pages 147-178

    This research examines the relationship between corporate social responsibility and financial constraints considering the life cycle and the role of moderating government-affiliated companies in the Tehran Stock Exchange. For this purpose, the data of 141 enterprises were collected for the period 2009-2018 and the life cycle of companies was divided into three categories of growing, mature, and declining companies. Analysis and testing of hypotheses were done by Eviews statistical software. The results of the research show that there is a negative and significant relationship between corporate social responsibility and financial constraints (with a 95% confidence level in the growth stage; with a 90% confidence level in the maturity and decline stages). The results also show that government-affiliated companies had no significant effect on corporate social responsibility and financial constraints. The present study also suggests some research ideas and executive recommendations.

    Keywords: Stakeholder Theory, Corporate Social Responsibility, Financial Constraints, Life Cycle, Government Affiliates